MOOC Eğitimleri Nedir: MOOC Eğitimi Tanımı ve ve Yararları
MOOC eğitimi Türkçe adıyla kitlesel çevrimiçi açık ders, çeşitli alanlarda öğrenime ulaşmayı destekleyen ve aynı zamanda kolaylaştıran çevrimiçi derslere denir. Bu dersler dünyanın farklı yerlerinden eğitim almak isteyen katılımcıları bir araya getirir ve bilginin daha büyük kitlelere ulaşmasını amaçlar.Kısaca söylemek gerekirse MOOC (Massive Open Online Course) uzaktan eğitim anlayışı ile paralel giden bir mantıkta ortaya çıkmıştır, bazı araştırmacılar eğitimin geleceğinin bu yönde olacağını düşünmektedir.
MOOC eğitimi Türkçe adıyla kitlesel çevrimiçi açık ders, çeşitli alanlarda öğrenime ulaşmayı destekleyen ve aynı zamanda kolaylaştıran çevrimiçi derslere denir. Bu dersler dünyanın farklı yerlerinden eğitim almak isteyen katılımcıları bir araya getirir ve bilginin daha büyük kitlelere ulaşmasını amaçlar.
İNTER İNGİLİZCEİNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI
- Amerikalı native eğitmenlerle,
- Seviyene uygun programla,
- Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
- Konuşmak istediğin konuyla,
- Her ders sonrası değerlendirmeyle
- İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
Kısaca söylemek gerekirse MOOC (Massive Open Online Course) uzaktan eğitim anlayışı ile paralel giden bir mantıkta ortaya çıkmıştır, bazı araştırmacılar eğitimin geleceğinin bu yönde olacağını düşünmektedir. Bu kurs ve derslere internet bağlantısı olan herkes katılabilme imkanına sahiptir.
Çeşitli kanallardan ve internet üzerinden ulaşılabilen MOOC sistemi kapsamında dünyaca ünlü bazı üniversiteler de kapılarını erişmek isteyenlere online olarak açmışlardır. 2011 senesinde Stanford Üniversitesi gibi birkaç üniversitenin bu zincire katılmasıyla birlikte şu anda günümüzde Harvard ve MIT gibi birçok üniversite bu hizmete katılmış bulunmaktadır.
Çevrimiçi olarak ulaşabileceğiniz MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) kursları ve derslerinin amacı da kendi materyallerini daha çok insana ulaştırmaktır ve şu anda yaklaşık 500 milyondan katılımcıya ulaşmıştır. İnternet sitesini ziyaret ederek siz de MIT deneyimi yaşayabilirsiniz.
MOOC (Kitlesel Çevrimiçi Açık İngilizce Kursları) İçeriği ve Amacı
Günümüzde MOOC eğitimlerin tercih edilme sebepleri ve bunlara katılan kişilerin amaçları üretim hızının çok yüksek olduğu günümüzde en kolay şekilde bu hıza yetişmek ve ulaşmaktır.
MOOC’un İngilizce açılımı Massive Open Online Course’tur. Bu açılımın anlamı da aslında bize bu sistemin amacını açık olarak vermektedir. “Massive” kelimesi kitlesel olarak çok fazla kişiye ulaşabilme amacını gösterir, “Open” kelimesi eğitime ulaşma youldaki engellerin kaldırılıp açıldığı anlamına gelir, “online course” ise bu kurslara internet yoluyla çevrimiçi ulaşabildiğini gösterir.
MOOC size dijital ortamda öğrenme olasılığı sunar.
İngilizce Massive Open Online Course (MOOC) Eğitimi Nedir?
MOOC (Massive Open Online Course) yani Kitlesel Çevrimiçi Açık Ders sistemi bilgiye, derse ve ilgi alanları olan herhangi bir kursa dünya üzerinde herhangi bir yerden çevrimiçi olarak kolya ve maliyeti düşük bir şekilde ulaşmasını sağlar.
MOOC eğitimlerinin sonucunda genellikle çoğu eğitim kurumunun yaptığı gibi bir puanlama durumu yoktur, bu eğitimler sonucunda sertifika alabilirsiniz fakat neyi ne kadar öğrendiğiniz kendinize kalmıştır. İnsanların kendi öğrenmek istediği şeyin sonucunun ve kendimizi ne kadar geliştirebildiğimizin yine kendimizde bittiğinin bir göstergesidir.
Bu eğitimler dünya üzerinde büyük ir bağ kurmayı sağlayıp çok fazla kişiye hitap ettiği ve kapılarını açtığı için genelde derse katılan kişi sayısı diye bir şey yoktur. Açık olan MOOC eğitimlerine istediğiniz zaman istediğiniz süre içerisinde ulaşıp bundan yararlanabilirsiniz.
Herhangi bir MOOC eğitiminin kaç ders olduğu da yine bu eğitimi sağlayan kişiye bağlıdır.
MOOC Eğitimlerinin Farkı Nedir?
MOOC eğitimleri uzaktan eğitimde yeni bir çağ açmış ve günümüzde de etkisini git gide arttıran bir sistemdir. Bu kadar büyük farklılık yaratmasının sebeplerinden biri de dünyada ünlü ve prestijli, Harvard gibi üniversitelerinde bu sistemle erişilebilir olması. Siz de bunun gibi üniversite ve kurumların MOOC eğitimlerine katılıp sertifikalar alabilirsiniz.
Yarattığı en büyük farklılık ulaşılabilir olmasıdır, aynı zamanda fiziksel olarak işlenen bir ders olmadığı için her an her yerde dilediğiniz bilgisayar, tablet vb. üzerinden girip derse katılabilirsiniz. Bu nedenle etkisinin de yüz yüze eğitimden daha yararlı olacağını düşünen bir kitle araştırmacı bulunmaktadır.
Çoğu MOOC programı ücretsiz ya da çok cüzi bir rakamda ücretler alarak eğitim almanızı sağlar, bu da kolay ulaşılabilmesi nedeniyle üretimi arttırır ve git gide büyüyen bir yapıya sahiptir. Sürekli daha büyük kitlelerle iletişim halinde olmanızı sağlar.
Kimler MOOC Eğitimlerine Katılabilir?
MOOC eğitimleri uygun maliyetli ve herkesin katılabileceği eğitimlerdir. Kimlerin katılabileceği hakkında bir sınırlama yoktur, fakat bazı eğitimlere başvururken belli başlı kriterler aranabilir ama bu çok nadirdir. Sistemin amacı daha büyük kitlelere ulaşmak olduğu için her yaştan ve her kitleye yönelik MOOC eğitimi bulmak mümkündür.
Örneğin İngilizce öğrenmek için MOOC eğitimlerine katılabilecek kişiler şu şekilde olabilir;
- İş başvurusu yapmadan önce iş İngilizcesi öğrenmek isteyenler,
- İngilizce üzerine sertifika almak isteyenler,
- İngilizce yazma, konuşma gibi becerilerini geliştirmek isteyenler vb.
İngilizce MOOC Türleri Nelerdir?
MOOC eğitimlerinin çok farklı türleri vardır ve bu türleri inceleyerek size en uygun olan tip eğitimi seçerek ona başvurmanız gerekmektedir. MOOC eğitimleri yaygınlaşmaya başladığında cMOOC (connectivist MOOC), xMOOC (extention MOOC) ya da bunların birleşimini sunan hybrid MOOC gibi türevleri ortaya çıkmıştır. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere cMOOC sosyal bağlanmayı ve yaratıcılıkla birlikte özgün çalışmalar sunar, xMOOC ise sunum, kayıtlı dersler ve bazı sınavlarla geleneksel eğitim yaklaşımlarını kullanır.
Bunlar gibi 3 tür MOOC eğitimi vardır, bunları inceleyelim;
1. Transfer MOOC
Bu MOOC’lar çevrimiçi olarak bir öğretmen tarafından yürütülür ve bünyesinde videolar, testler, sunum dosyaları ve aynı zamanda tartışma formları gibi çeşitli şeyler bulundurur. Kursun süresi derse ya da dersi veren öğretmene göre çeşitlilik gösterebilir. Transfer MOOC’lar Coursera gibi adını duyurmuş kurumlar tarafından hazırlanıp size kapsamlı bir çevrimiçi öğrenim platformu sunar.
2. Senkronize ve Asonkrenize MOOC Eğitimleri
Senkronize MOOC’lar adından da anlaşılacağı gibi çevrimiçi kursun belli bir katılım zamanı, başlayış-bitiş tarihi olduğunu ve öğrencinin bu saat ve tarihler içerisinde bu kursa katılması gerektiğini belirtir. Asenkronize MOOC’lar ise bunun tersidir ve öğrenci MOOC’a başvurduktan sonra senenin herhangi bir zamanında derslere gidip izleyebilir ve sonrasonda katılım sertifikasını alabilir.
3. Mini MOOC
Mini MOOC’lar yine adından da anlaşılacağı üzere MOOC’ların kısaltılmış versiyonlarıdır fakat aynı zamanda içerikleri de değişiktir. Mini MOOC’lar bir konuda size yardımcı olmak için aklınızdaki sorulara cevap bulmanız için hazırlanan çevrimiçi derslerdir. Normal MOOC’lar bir yarıyıl dönemi kapsayacak sürede olurken mini MOOC’lar en fazla 12 hafta süreyle verilir ve içerikleri bir konuya giriş, bir konuda yol gösterme gibidir (Psikolojiye giriş, etkili konuşma vb. )
İngilizce MOOC Özellikleri Nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz MOOC eğitimlerinin temel özelliklerine bir göz atalım;
- MOOC eğitimlerinin amacı geniş kitlelere ulaşmak olduğu için eğitimler ya ücretsiz ya da uygun fiyatlarla karşılayabileceğiniz türdendir. Bazı ücretsiz eğitimlerde, eğitim sonunda sertifika almak için küçük bir ücret ödemeniz ya da ders içi materyali için ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu kurstan kursa değişiklik göstermektedir, bu nedenle katılacağınız MOOC’un şartlarına göz atmalısınız. Genellikle düşük maliyetlidir.
- MOOC size kendi iradenizle derslere katılım olanağı sunar, ders saatleri genellikle esnektir bu nedenle derslere girme zamanınızı hayat düzenlemenizin içinde planlamanız çok daha kolaydır.
- Dersi tek düze anlatan bir öğretmen yerine hem kaliteli eğitimciler hem de kaliteli video ve sunumlarla dersler işlenir.
- Kurslara çevrimiçi bir şekilde bilgisayar ya da tablet gibi ortamlardan katılmanız gerekmektedir.
- Bazı istisnaların yanı sıra çoğu MOOC eğitiminden aldığınız sertifikalar kurumlar tarafından bir yeterlilik belgesi olarak kabul görmez, bu kurslar tamamen sizin kendi yetkinliğinizi arttırmak üzeredir. Yani öğrendiğiniz bilgileri sadece belge olarak değil hayata geçirecek şekilde kullanmanız gerekmektedir.
İngilizce MOOC Eğitimlerinde Nasıl Başarılı Olunur?
Bilgisayarın karşısında tek başınıza bir derse odaklanmak bazı insanlar için zor gelebilir ve bu nedenle de MOOC eğitimlerini yarıda bırakan insan sayısı fazladır. Bu şekilde derslerden vazgeçmemek ve aynı zamanda başarılı olmak için yapmanız gereken şey disiplinli olup asenkronize olan derslere de kendi zaman çizelgenizi hazırlayarak girmek olacaktır.
- Planlı ve programlı bir şekilde ilerlemelisiniz.
- Eğer katıldığınız MOOC programında tartışma forumları ve tartışma grupları gibi olanaklar varsa bunlara katılmalısınız. Bu şekilde örneğin sizin gibi başka insanların da İngilizce öğrendiğini görüp kendinizi yalnız hissetmeyeceksiniz, bu da size bir motive olacak. Aynı zamanda pratik yapmanız için de harika bir olanak.
- Seçtiğiniz MOOC programını kendi hayatınızda da gerçekleştirmek için bu yönde adımlar atmalısınız.
- Katılacağınız MOOC programının seviyesini kendinize göre belirlemelisiniz. Bir konuda en ufak bir şeyi bile eksik biliyorsanız yüksek seviyeli olan dersi değil, başlangıç seviyesini seçmelisiniz. Bu yöntem hem daha etkili bir şekilde ilerlemenizi hem de konu hakkında daha donanımlı olmanızı sağlar.
En Kaliteli MOOC Eğitimleri
MOOC (Massive Open Online Course) programlarının adını duyurmuş ve kaliteli olanları için bir liste hazırladık, bunları inceleyelim;
1. English for the Workplace
Bu çevrimiçi kurs iş yerinde İngilizce kullanması gerekenler için ve İngilizcelerini iş yerleri için geliştirmek isteyenler için bire bir. Eğer kariyerinizin başında iseniz ve ilerlemek için bir şeyler yapmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz MOOC programlarından biridir.
Kursu Veren Kuruluş: British Council
Süre: 4 hafta
Haftalık Ders Sayısı: 2 saat
Ücret: Ücretsiz
Ön Şartlar: Genellikle bir şart aranmamaktadır fakat kurs en az A2 seviyesinde olan başvuranlar için uygundur.
2. Learning English for Academic Purposes: First Steps
Akademik düzeyde İngilizcelerini geliştirmek isteyenler için çevrimiçi bir kurstur.
Kursu Veren Kuruluş: The Open University
Süre: Altı hafta
Haftalık Ders Sayısı: Dört saat
Ücret: Ücretsiz
Ön Şartlar: Akademik düzeyde bir İngilizce sunduğu için öğrencilerden IELTS sınavından en az 5,5 notuna sahip olmaları gerekmektedir.
3. Listening, Speaking, and Pronunciation
İngilizce olarak dinleme, konuşma ve telaffuz konularında kendilerini geliştirmek isteyen dil öğrencileri için uygun bir programdır.
Kursu Veren Kuruluş: Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)
Süre: Kursun belli bir süresi yok, bu size bırakılmış. Kursta bulunan toplam yirmi dört adet dersi istediğiniz zaman izleyebilirsiniz.
Haftalık Ders Sayısı: Üç saat
Ücret: Kurs ücretsiz fakat kursta kullanmanız için 3 kitap almanız gerekiyor.
Ön Şartlar: B2 seviye ve üzeri İngilizce yetkinliğine sahip olmanız gerekiyor.
4. How to Write an Essay
Akademik seviyede yazı ve makale yazmayı öğrenmek ve etkili cümle kurabilmeyi öğrenmek isteyenler için ideal bir kurstur.
Kursu Veren Kuruluş: Berkeley Üniversitesi
Süre: 5 hafta
Haftalık Ders Sayısı: Haftada 5-6 saat
Ücret: Sertifikasız katılmak isterseniz ücretsiz, fakat kursun sonunda sertifika almak isterseniz $49 USD ödemeniz gerekmektedir.
Ön Şartlar: B2 seviye ve üstü bir İngilizceye sahip olmanız gerekmektedir.
5. Kadenze
Kadenze birçok üniversite ve kurumun MOOC eğitimlerini bir platforma size sunan bir kuruluştur. İçeriğinde çok farklı ve sayısız MOOC programı bulunmaktadır. Genellikle yaratıcı içerik ve sanat programları vardır.
Örneğin içeriğinde bulundurduğu bir dersi ele alalım;
Financial Planning for Creative Careers (Yaratıcı kariyerlerde finansal planlama)
Kursu Veren Kuruluş: Columbus College of Art and Designs
Süre: 13’er saatten oluşan 4 kısım
Haftalık Ders Sayısı: 9-8 ders
Ücret: Ücretsiz fakat sertifika isterseniz aylık $20 olan bir üyelik yaptırmanız gerekmekte.
Ön Şartlar: Belli bir şartı yoktur.
6. Coursera
Coursera günümüzde 4.300’den fazla MOOC içeriğine sahip bir kuruluştur. Dünyada farklı üniversite ve eğitim kurumlarıyla birlikte size sunulan dersler bu ortamda hizmetinize verilmektedir.
tıp, biyoloji, mühendislik, hukuk, dil, sosyal bilimler alanlarında sayısız MOOC dersi vermektedir. Bu derslerin de çoğunluğu ücretsiz ya da uygun ücretlidir. Ders süreleri alacağınız derse göre değişiklik gösterir.
7. Iversity
Merkezi Berlin olan çevrimiçi bir eğitim platformudur.
Platformda çok çeşitli MOOC programları vardır. Bazıları ücretsiz bazıları ise ücretlidir. Aynı zamanda sadece İngilizce değil, farklı dillerde de dersler bulabilirsiniz.
Ders süreleri seçtiğiniz derse göre değişiklik göstermektedir.
8. Udacity
Tamamen öğrencinin yararına kurulmuş Amerika çıkışlı çevrimiçi eğitim platformudur. Bünyesinde çeşitli alanlarda MOOC programları vardır. Derslerin bir kısmı ücretlidir, siteye aylık üye olarak da ödeme yapıp istediğiniz derse girme şansınız vardır.
Ders süreleri değişiklik gösterir.
9. edX
edX bünyesinde MIT, Berkeley, Harvard, Boston University gibi üniversitelerle birleşip size sundukları MOOC programlarını bulunduran çevrimiçi eğitim platformudur.
Çeşitli ders içerikleri mevcuttur, derslerin çoğu ücretsizdir fakat bazılarında sertifika almak için bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
Bulunan derslerin süresi ortalama 8 haftadır, haftada 3-4 saatlik dersler sunulmaktadır.
Dil, sanat, teknoloji, iş vb. konularda kendinizi geliştirmek için sayısız içeriğe ulaşabilirsiniz.
İngilizce Pratik Geliştirmek için MOOC Eğitimlerinin Önemi Nedir?
İngilizce pratik yapmak dili öğrenmenizin bir süreci olmalıdır, çünkü öğrendiğiniz şeyi pratiğe dökmezseniz kullanamazsınız. Bu noktada İngilizceyi pratik olarak konuşarak özgüveninizi arttırırsınız ve dili öğrenme hızınız da artar. Farklı MOOC programları ile ihtiyacınıza yönelik dersleri seçip onlara katılabilirsiniz. Eğer konuşmanızı geliştirmek istiyorsanız pratik konuşma MOOC programlarına katılıp, aynı zamanda tartışma forumlarında da aktiflik göstererek hem iletişime geçip hem de kendinizi geliştirebilirsiniz. MOOC programları size geniş bir yelpazede başarıya adım atmanız için basamaklar sunar ve size de bu basamaklardan çıkmak kalır.