B2 İngilizce Seviyesine Nasıl Çıkılır?
Yeni bir dil öğrenirken her seviyenin farklı konuları ve farklı zorlukları olduğunu görürüz. Bu İngilizcede de bu şekildedir, dünyaca kabul edilen global bir dil olan İngilizcenin de A1/A2, B1/B2, C1/C2 olmak üzere dil yetkinliğinizi belirten ve giderek artan seviye kategorileri vardır.B2 seviyesi de dördüncü seviyedir ve Intermediate yani orta seviye anlamına gelmektedir.
Yeni bir dil öğrenirken her seviyenin farklı konuları ve farklı zorlukları olduğunu görürüz. Bu İngilizcede de bu şekildedir, dünyaca kabul edilen global bir dil olan İngilizcenin de A1/A2, B1/B2, C1/C2 olmak üzere dil yetkinliğinizi belirten ve giderek artan seviye kategorileri vardır.
İNTER İNGİLİZCEİNGİLİZCE KONUŞMA UYGULAMASI
- Amerikalı native eğitmenlerle,
- Seviyene uygun programla,
- Seçtiğin eğitmenle seçtiğin saatte,
- Konuşmak istediğin konuyla,
- Her ders sonrası değerlendirmeyle
- İNGİLİZCE KONUŞMAYA BAŞLA!
B2 seviyesi de dördüncü seviyedir ve Intermediate yani orta seviye anlamına gelmektedir. Bu seviyede İngilizce bilgisine sahip olan insanlar genellikle fluent (akıcı) bir şekilde İngilizceyi konuşabilmektedir, aynı zamanda da akademik İngilizceye geçiş yapma aşamasıdır. B2 seviyesindeki bir konuşmacı herhangi bir konudaki düşüncelerini uzun cümleler kurarak belirtebilir ve karşısındaki konuşanı anlayabilir.
Bu yazımızda B2 seviyesi İngilizceyi inceleyeceğiz ve size bu seviyeye ulaşabilmeniz için yapabileceklerinizden bahsedeceğiz.
B2 İngilizce Seviyesinin Özellikleri Nelerdir?
Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Sınıflandırmasının (The Common European Framework – CEFR) belirlediği kategorilere göre ayrılan dil öğrenme seviyelerinden biri ise B2 Seviyesidir. Bu seviyeleri yukarıda da belirtmiştik, aşağıdaki listeden açık olarak inceleyip B2 seviyesinin diğer seviyelerden farkını görebilirsiniz;
- A1– Başlangıç (Beginner)
- A2- Temel (Elementary)
- B1- Orta seviye öncesi (Pre-Intermediate)
- B2- Orta seviye (Intermediate)
- C1- Orta seviyenin üstü (Upper-Indermediate)
- C2- İleri (Advanced)
Burada da gördüğünüz gibi B2 seviyesi Intermediate olarak geçmektedir, fakat bazı kaynaklarda eski sisteme göre Upper-Intermediate olarak da adlandırıldığını görebilirsiniz.
Eğer sıralamamız gerekirse B2 Seviyesindeki bir kişi;
- İngilizce konuşan konuşmacılarla akıcı bir şekilde konuşabilir, istek ve dileklerini dile getirebilir aynı zamanda ilk seviyelere göre daha karmaşık konuşmalar üzerine muhabbet oluşturabilir bir derecededir.
- Uzmanlık alanları ne ise bu konuda geniş dil bilgisine sahip olup rahatlıkla çalışabilirler, akademik İngilizceye geçiş basamağıdır.
- Günlük hayatta ihtiyaç duyulan İngilizcenin tamamına hakimdirler, bunun yanı sıra soyut ve somut diğer konularda okumalar yapıp üzerine yorum üretebilirler.
IELTS B2 Seviyesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Muhtemelen daha önceden IELTS sınavını duymuşsunuzdur. IELTS uluslararası geçerliliği olan programlara başvurmak için ya da yurt dışında eğitim görmek için seviyenizi belirleyen, bazı kurumların kabul için şart koştuğu bir sınavdır.
IELTS sınavında B2 seviyesinde olduğunuzu kanıtlamanız için almanız gereken puan 5.5 – 6.0 olacaktır.
Uluslararası geçerliliği olan tek sınav IELTS değildir. Bu sınavın çeşitli muadilleri de bulunmaktadır. B2 Seviyesinde olduğunuzu anlamanız için diğer sınavlardan da almanız gereken notları sizler için listeledik;
TOEFL iBT : 72 – 94
EF SET : 51 – 60
Cambridge English Scale : 160 – 179
TOEIC (R&L) Total : 785 – 940
Global Scale of English (Pearson) : 59 – 75
B2 İngilizce Seviyesine Ulaşmak İçin Yapılması Gerekenler
B2 seviyesine ulaşmak için okuma, yazma, dinleme ve konuşma gibi konularda kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bu seviyeye ulaşana kadar genel İngilizce gramerini neredeyse tamamen kavramış olup bunu kullanma aşamasına gelmiş olmanız gerekmektedir. Bu nedenle ilk olarak yapmanız gereken şey eğer B2 seviyesine kadar olan gramer konularından eksikleriniz ya da anlamadıklarınız varsa bunları halletmeniz olacaktır. Çünkü bu seviyede kişi sadece normal cümleler değil aynı zamanda devrik cümleler de kullanabiliyor olması gerekmektedir.
Fakat gramerinizi geliştirmeniz de okuma, yazma, dinleme ve konuşmanızla doğru orantılı olarak ilerler. Bu nedenle sadece gramere ağırlık verip diğer durumları göz ardı etmemeli, dili aktif olarak kullanmaya başlamanız gerekmektedir. Çünkü sadece gramer ve kural bilip aktif dil kullanımınız yoksa bir dili öğrenmeniz mümkün değildir, dolayısıyla da B2 seviyesinde bir İngilizceye sahip olmanız da mümkün olmayacaktır. Dile hakim olmanız için dili yaşantınızda kullanırken bunu bir rutin haline getirip buna alışmaya çalışmanız gerekmektedir. Aynı zamanda kelime dağarcığınızı da genişletmeniz gerekmektedir çünkü B2 seviyesindeki bir kişinin minimum bildiği kelime sayısı 4000 olmalıdır.
Şimdi ise sıra sıra hangi konularda nasıl kendinizi geliştirebilirsiniz onlara bakalım;
- İngilizce okumak
Okumak aslında bir dili öğrenirken sürekli yapmanız gereken bir şeydir çünkü hem kelime dağarcığınızı geliştirir hem de farklı cümle yapıları görüp dilin gramer yapılarının beyninize yer etmesini sağlar. Bu nedenle dilinizi geliştirmek için en önemli ve gerekli adımlardan biri de okumak olacaktır.
Okumalarınızı gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken noktalar bilmediğiniz kelimeleri not etmeniz olacaktır. Fakat aynı zamanda da bir süre sonra okumanızı akıcılaştırdığınızda her bilmediğiniz kelimeye bakmayıp cümle içerisinden anlamını çıkarabilmeniz gerekmektedir. Bu duruma gelmiş olmanız da İngilizcenizin git gide geliştiği anlamına gelir. Çünkü her kelimeye bakmakla uğraştığınızda anlamı kaybedip kelimeye yoğunlaşmış olursunuz bu nedenle de kelimenin kullanımını da kaçırmış olursunuz. Kelime bakma olayına bir noktadan sonra yalnızca çok zor kaldığınız durumlarda başvurmanızı öneririz.
Seviyenize ve ilgi alanınıza uygun okuma içeriği bulmak da aynı derecede önemlidir. İlginizi çekecek bir şeyi okuduğunuzda çalışmak için daha çok motive olursunuz ve seviyenize uygun bir metin okuduğunuzda da anladığınızı gördüğünüzde bu sizi motive eder ve yine çalışmaya devam etmek istersiniz.
Sizler için çeşitli seviyelerde okuyabileceğiniz kitap ve metinleri derledik, internet ortamından ya da kitapçılardan bunları bulup okumaya başlayabilirsiniz;
The Wizard of Oz (Oz Büyücüsü) / L. Frank Baum
Alice in Wonderland (Alice Harikalar Diyarında) / Lewis Carroll
Frankenstein / Mary Shelley
Sherlock Holmes / Sir Arthur Conan Doyle
The Three Musketeers (Üç Silahşorler) / Alexandre Dumas
Bunların dışında seviyelerine göre Oxford yayınlarının İngilizce okuma kitaplarına da bakabilirsiniz.
- İngilizce Konuşmak
Bir dili öğrenme sürecinizde dili aktif kullanmanın öneminden bahsetmiştik. Konuşmak da en aktif çalışmalardan biri olacaktır. Konuşmak dediğimizde aklınıza sadece biriyle karşılıklı konuşmak gelmesin, bu da önemli tabi ki ama telaffuzunuzu geliştirmek amaçlı bazı cümleleri kendi kendinize tekrarlayarak, ya da kendinize bir başkasıyla konuşuyormuş gibi diyaloglar hazırlayarak da yapabilirsiniz.
Kendi kendinize konuşma alıştırması yapmak aynı zamanda başkasıyla iletişime geçeceğinizde de daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Aktif rol oynadığınız konuşma eyleminde kendinize olan özgüveniniz önemlidir. Sürekli gramer yapılarına takılı kalmak ya da sürekli ne demeniz gerektiğini düşünmek sizi zorlayabilir. Bu nedenle ilk noktada rahat olup konuşmanızı akışına bırakmanız gerekmektedir.
Konuşma becerinizi dinleme beceriniz ile birlikte geliştirmeniz de telaffuz ve tonlama öğrenme açısından sizin için önemli olacaktır. Duyduğunuz cümleleri ya da öğrendiğiniz kelimeleri konuşma diline aktarmanız gerekmektedir.
Eğer gerçek hayatınızda native speaker olan birini bulup konuşmakta zorlanıyorsanız internet üzerinden de yabancı insanlarla dil öğrenme amaçlı platformlarda tanışıp konuşma aktivitenizi gerçekleştirebilirsiniz. Yazışarak, mektuplaşarak ya da sesli olarak konuşmak her anlamda kendi sınırlarınızı aşmaya çalışmak seviyenizi ilerletmenize yardımcı olacaktır.
- İngilizce Dinlemek
B2 seviyesi İngilizceye sahip olan bir kişi dinlediği her şeyi rahatlıkla anlayabilir seviyede olmalıdır. Bu nedenle dinlemenizi geliştirmek de çok önemlidir.
Dinlemenizle birlikte anlamanızı geliştirmek için bilindik en yaygın yollar İngilizce şarkı dinlemek, sizi izlemek, film izlemek, çeşitli podcast programları dinlemek ya da sosyal medya platformlarından da çeşitli videolar izlemektir. Günümüzde bu tarz şeylere ulaşmamızı çok kolaylaştıran teknolojiyi İngilizce öğrenmek için de kullanabilirsiniz.
Size verebileceğimiz bazı öneriler;
- İngilizce duyma ve dinlemeyi günlük rutininiz haline getirin,
- Örneğin genelde Türkçe olarak izleyeceğiniz bir yemek tarifini İngilizce kanallardan öğrenmeye çalışın,
- Dizi ya da film izlerken önce Türkçe altyazı ile izledikten sonra yavaş yavaş kendinizi İngilizce altyazılı izlemeye alıştırın ve böylece bir süre sonra altyazıya ihtiyacınız olmadığını fark edeceksiniz,
- Müzik zevkinize uygun İngilizce şarkılar dinleyin ve çevirisine bakarak anlamaya çalışın,
Ve benzeri daha birçok şeyi yaparak kendinizi İngilizce duymaya maruz bırakın bu şekilde kulağınızın dinlemeye ve anlamaya alışacaktır.
B2 seviyesi İngilizcesine ulaşmak için çeşitli film ve dizi önerilerimiz;
- The Good Place
- Friends
- How I Met Your Mother
- 2 Broke Girls
- Sherlock
- The Crown
- The Office
- Black Mirror
- Community
- Gossip Girl
- Grey’s Anatomy
- Stranger Things
- Clueless
- Toy Story
- The Wizard of Oz
- Harry Potter Serisi
- The King’s Speech
- Notting Hill
Ve daha birçoğu.. Kendi zevkinize göre yeni diziler ve filmler bulabilirsiniz fakat eğer İngilizceyi yeni yeni öğrenmeye başladıysanız ağır olmayan daha komedi ve sitcom tarzı dizileri tercih etmeniz doğru olacaktır.
- İngilizce Düşünmek
Aslında yukarıda verdiğimiz şeyleri yapmaya başlarsanız bir süre sonra kendinizi İngilizce bir şekilde düşünürken bulabilirsiniz. Fakat buna kendinizi itmeniz ve İngilizce düşünmek için çeşitli taktikler denemeniz dilinizin gelişmesini sağlayacaktır. Düşünerek içselleştirdiğiniz dili dışa vurmanız da daha kolay olacaktır. Ama İngilizce düşünmek demek unutmayın ki bir konuşma esnasında sürekli söylemeniz gereken şeyi düşünün demek değildir. Yalnızken, kendiniz hakkında bir şeyi düşünürken yapacağınız işleri düşünürken bunu yapabilirsiniz. Eğer konuşma anında çok fazla düşünürseniz konuşmanızın akıcılığını engelleyebilirsiniz.
İngilizce düşünmek için uygulayabileceğiniz bazı aktiviteler;
- Günlük işlerinizi planlarken hem kafanızda bunu İngilizce olarak düşünün hem de İngilizce yazarak planlayın,
- Kendinize kelimelerin Türkçeleriyle birlikte İngilizcelerini hatırlatmaya çalışın,
- Telefon ve bilgisayar gibi elektronik cihazlarınızı İngilizce kullanın,
- Türkçe-İngilizce sözlükten sonra İngilizce-İngilizce sözlük kullanmaya başlayın,
- Sosyal medyanızı İngilizce kullanın ve internette bulabileceğiniz İngilizce kelime oyunları oynayın,
- Düşündüğünüz kelimeleri ya da kurduğunuz cümleleri küçük kağıtlara yazıp odanıza ya da evin çeşitli yerlerine asın,
- Aynı şekilde sevdiğiniz yazarların ya da tanınmış kişilerin ünlü sözlerine bakın ve bunları hoşunuza giden yerlere not edin,
Düşündüğünüz şeyi yazmak ve bunu görmeye kendinizi maruz bırakmak da dilinizin gelişmesini sağlayacaktır.